Swipe to switch between stories

Lue lisää

Parmesaanilla täytetyt grillitomaatit

Ihanan mehevät parmesaanitomaatit valmistuvat helposti. Ne voi tarjota pääruoaksi riisin ja salaatin kanssa tai runsaan päivällisen lisäkkeenä. Tästä reseptistä valmistuu neljä isoa tomaattia lisäkkeeksi. Nälkäisille suosittelemme kuitenkin kahta tomaattia per henkilö, jolloin myös täytteen määrä kaksinkertaistetaan. Parmesaanitomaatit 4 isoa ja kiinteää tomaattia 1 dl parmesaania raastettuna 1 rkl korppujauhoja 1 kananmuna tuoretta timjamia tuoretta basilikaa mustapippuria Pese ja leikkaa tomaateista hattu pois ja poista siemenet. Raasta parmesaani ja nosta se pieneen kulhoon. Mittaa joukkoon korppujauho…

Lue lisää

Uudenvuoden helpot herkut

  Punajuurisalaatti ranskalaisella twistillä on raikas ja herkullinen sormisyötävä uudenvuoden juhliin. Niiden kaveriksi sopivat erinomaisesti latva-artisokat, joista irrotellaan herkulliset lehdet, dipataan sitruunaiseen kastikkeeseen ja nautitaan. Latva-artisokan lehtien sisäpinnassa on herkullista ja pehmeää artisokkaa, joka vedetään suuhun hampaiden avulla. Lopuksi poistetaan pikkulehdet, irrotetaan karvat ja alta paljastuu kaiken kruunu: artisokan sydän. Sydämen voi leikata useaan osaan ja nauttia sitruunakastikkeen kera. Endiivi-punajuuriveneet Kuudelle 2 endiiviä tai sikurisalaattia 1 l säilöttyjä punajuur…

Lue lisää

Ravinnosta voimaa pimeyden keskelle

Tämä pimeä vuodenaika imee mehut ihmisestä. Valon väheneminen vaikuttaa voimakkaasti ja siksi sisäinen vahvistuskuuri on hyvä juttu, jotta selviäisimme takkuisesta vuodenajasta edes hitusen pirteämpinä. Siinä vaiheessa alkaa aina helpottaa, kun lumi sataa maahan ja tuo valoa tullessaan. Viime talvena lumen valosta tosin ei juurikaan saatu nauttia. Oikein toivon, että tämä talvi olisi lumisempi (lumitöiden uhallakin). Perussetti pirteämpään talvikauteen voisi mennä vaikka näin: Suuhun suihkautettava, vahva D-vitamiini Monivitamiinitabletti lapsille ja aikuisille B-vitamiini Vähintään 1 hedelmä päivässä (appelsiin…

Lue lisää

Kuivattu chili

Mitä tehdä ylimääräisille chileille? Kaupan pakkauksissa on usein chilipalkoja enemmän kuin tarpeeksi. Herkullisten chilien ei kannata antaa mennä huonoksi tai hukkaan, vaan niistä saa helposti maailman parasta chilimaustetta. Etenkin pakkaukset, joissa on useaa chililaatu,a ovat omiaan oman chiliseoksen tekemiselle. Useasta chililajikkeesta tehdyn chilirouheen maku on vivahteikas ja ihan paras tapa saada ruokiin pientä mausteisuutta ihan oman maun mukaan. Chilimausteeseen voi myös lisätä suolaa, savupaprikajauhetta, inkiväärijauhetta tai kuivattuja yrttejä, jos haluaa. Nämä maustesekoitukset ovat myös upea lahjaidea.…

Lue lisää

Lihaton lokakuu

  Lihaton lokakuu on kohta täällä. Mutta mistä se on saanut alkunsa?  Leo Stranius (Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen), haastoi Docventuresin Riku Rantalan kolme vuotta sitten, vähentämään lihan kulutusta merkittävästi lokakuun ajan. Tarkoituksena oli nostaa esiin lihan tehotuotannon haittoja ja vaikutuksia ilmaston lämpenemiseen. Rantala otti haasteen vastaan ja haasteesta nousi valtakunnallinen ilmiö, joka on toiminut siitä lähtien ja saanut paljon huomiota mediassa. Milonoff ja Rantala saivat lopulta Pro Animalia -palkinnon Lihaton lokakuu -kampanjan aloittamisesta. Tilastojen mukaan suomalainen söi vuonna 2012…

Lue lisää

Parhaat sienikeittokirjat

Sienisato on ollut tänä syksynä aivan ylitsepursuavan runsas. Nyt, kun sienet alkavat olla tallessa purkeissa, kuivattuina ja pakkasessa, on aika miettiä, mitä herkkuja niistä oikein tekisikään. Siksi keräsimme tänne blogiin muutaman kiinnostavan sienikeittokirjan. Klikkaamalla kuvaa, pääset suoraankirjaostoksille. Lasse Kososen Sienenmetsästystä -kirja on sienitunnistuskirja, mutta kirja sisältää lajitunnisteiden lisäksi vinkkejä siitä, miten mikäkin sieni on parasta valmistaa. Tämä kirja on hyvä pohjatieto-opus sienikokille.   Jo klassikoksi muodostunut Sieniä & Ihmisiä on sienirakastajan tunnelmakirja ihmisin…

Lue lisää

Sienestäminen kannattaa aloittaa muutamasta lajikkeesta

Sanotaan, että poimi vain ne sienet, jotka tunnistat varmasti. Harvoin aloittelija tunnistaa muuta kuin kanttarellin ja tatin, joten hyvä sienikirja on hyvä olla sienimetsässä mukana. Alla esittelyssä muutama yleisimmistä ja helpoimmin tunnistettavista sienistä. Nämä sienet ovat myös helppoja ja turvallisia valmistaa. Näistä metsäsienistä valmistuu esimerkiksi upea sienisalaatti välimerelliseen tyyliin. Resepti tulossa blogiin myöhemmin, kuten myös kantarelli-carbonara. Kantarelli on tunnetuin ja yksi Suomen metsien himotuimmista sienistä herkkutatin, torvisienen ja korvasienen ohella. Onneksi niitä tulee usein runsaana…