Idättäminen on helppoa, terveellistä ja palkitsevaa.

Idättämisessä siemenistä idätetään ituja, jotka sisältävät valtavasti vitamiineja, proteiineja ja kivennäisaineita. Idättämisessä siemen muuntuu ihmiselimistölle helpommin sulavaan ja tehokkaammin vitamiineja ja proteiineja luovuttavaan muotoon. Idättäminen myös poistaa palkokasveista vatsaa ärsyttävät vaikutukset. Ituja voi käyttää salaatteihin, leivän päälle, wrappeihin, smoothieen tai lisukkeeksi ja koristeeksi sellaisenaan. Pysy linjoilla, sillä tässä kuussa on blogissa luvassa kaksi upeaa itureseptiä.

Idättämiseen tarvitset siemeniä tai kuivattuja papuja, lasipurkkeja, harsokangasta, kuminauhoja ja vettä. Kaupoista saa myös valmiita idätysastioita. Idättää voi ympäri vuoden.

  • Aloita idättäminen huuhtelemalla siemenet. Siementen määrä riippuu purkin ja itujen koosta. 
  • Laita siemenet yön yli (6-8h) likoamaan idätysastiaan tai muuhun kulhoon, runsaaseen veteen. 
  • Huuhtele siemenet vielä kerran.
  • Siirrä siemenet tai pavut lasipurkkiin ja pingota kanneksi päälle harsokangas kuminauhan avulla.
  • Laita purkki esimerkiksi uuniritilälle pesualtaan päälle tai astiankuivatuskaappiin ylösalaisin, jotta vedet valuvat pois ja siemenet saavat happea. Älä Idätä suorassa auringonvalossa.
  • Huuhtele siemenet 2-3 kertaa vuorokaudessa.
  • Siemenestä ja pavusta riippuen, itäminen alkaa parissa päivässä.
  • Idätä 2-4 päivää
  • Huuhtelu ja hengittävyys on kaiken a ja o. Terve itu on hajuton, kirkkaan värinen ja rapea.
  • Kun idut ovat valmiita, niitä voi säilöä jääkaapissa muutaman päivän.

Idätettäviä papuja ja siemeniä

  • Ruskeat tai vihreät linssit
  • Herneet
  • Soijapavut
  • Mungpavut
  • Sinimailaset
  • Auringonkukansiemenet
  • Kikherneet
  • Pellavansiemenet
  • Ohra
  • Kaura
Linssi
Herne
Mungpapu