Kuva: Prisca Leclerc

Lihaton lokakuu on kohta täällä. Mutta mistä se on saanut alkunsa? 

Leo Stranius (Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen), haastoi Docventuresin Riku Rantalan kolme vuotta sitten, vähentämään lihan kulutusta merkittävästi lokakuun ajan. Tarkoituksena oli nostaa esiin lihan tehotuotannon haittoja ja vaikutuksia ilmaston lämpenemiseen. Rantala otti haasteen vastaan ja haasteesta nousi valtakunnallinen ilmiö, joka on toiminut siitä lähtien ja saanut paljon huomiota mediassa. Milonoff ja Rantala saivat lopulta Pro Animalia -palkinnon Lihaton lokakuu -kampanjan aloittamisesta.

Tilastojen mukaan suomalainen söi vuonna 2012 keskimäärin 78 kiloa lihaa. Tuollaisen lihamäärän tuotantoon kuluu 550 000 litraa vettä. Keskiverto suomalainen säästää kuukauden lihattomalla ruokavaliolla 6,5 kiloa lihaa ja 45 500 litraa vettä. Suomalainen syö keskimäärin yli 200 grammaa lihaa päivässä, kun syöpäjärjestöjen mukaan lihaa saisi syödä korkeintaan 300 grammaa viikossa (Lähde Wikipedia). Lihan kulutus ei näytä laskeneen vielä viime vuoteenkaan mennessä, joten töitä on vielä tehtävä tietoisuuden herättämiseksi.