Swipe to switch between stories

Lue lisää

Uudenlainen tapa kompostoida: Bokashi

  Bokashi-kompostointi on Japanilainen kompostointijärjestelmä, jossa talousjäte fermentoidaan. Ämpäri on ilmatiivis, eikä päästä hajuja ympäristöön. Päivän jätteet kaadetaan illalla ämpäriin ja painellaan tiiviiksi, päälle levitetään rouhetta. Kun ämpäri on täysi, sen annetaan seistä kaksi viikkoa ja fermentoida jätteet, Fermentoituneen jätteen sekaan sekoitetaan multaa ja annetaan tekeytyä ravinteikkaaksi mullaksi. Tämänkin voi tehdä sisätiloissa. Ulkotiloissa mullan valmistuminen pysähtyy talvella ja jatkuu taas, kun keväällä ulkolämpötilat nousevat. Bokashi-ämpäristä valutettua nestettä voi käyttää laimennettuna es…

Lue lisää

Kemikaalimiinustaja osa 1, Ruoka

Miinustajan keittiö on rakenteiltaan puhdas ja myrkytön. Onhan se Puustelli Miinus-keittiö, joka kuuluu parhaaseen M1-päästöluokkaan. Entä muu koti ja elämä? Kemikaalimiinustajan vinkeillä vähennät kemikaalikuormaa arjessasi merkittävästi! Ruuan suhteen kemikaalien vähentäminen on melko selkeä homma.  1. Tee ruoka aina mahdollisuuksien mukaan itse. Näin tiedät mitä syöt, ja voit varmistua siitä, ettei ravinnossasi ole mitään epämääräistä, liikaa lisäaineita tai muutakaan ylimääräistä 2. Valitse aina mahdollisimman puhtaat ja selkeät raaka-aineet. Osta luomuna ainakin se ruoka-aineet, joita käytät eniten. (Esimerk…

Lue lisää

Miinustajan pyykkihuolto

Parhaimmillaan pyykin peseminen on hyvinkin nautinnollista puuhaa. Tosin vain silloin, kun pyykinpesu on jollain tasolla hallinnassa ja organisoitu. Jos pyykkihuolto tuntuu työltä ja tuskalta kannattaa ihan ensimmäiseksi päivittää ja organisoida pyykinpesupaikka. Pienilläkin asioilla saa pyykkihuollon toimimaan paremmin. Keräsimme muutaman vinkin, jotta arkinen pyykkiaherrus sujuisi jouhevammin. Jos haaveilet kodinhoitohuoneen uudelleen järjestämisestä, tässä linkki Puustellin toteuttamiin kodinhoitohuoneisiin. Valitse kaupasta helposti pestäviä, hyvälaatuisia vaatteita. Varaa vaatekomeroon ripustimia, joihin voi…

Lue lisää

Miinusta vähentämällä ruokahävikkiä

Suomessa heitetään henkilöä kohden 24 kiloa eli 125 euron edestä ruokaa roskiin vuodessa. Määrä vastaa MTT:n Ruokahävikkitutkimuksen mukaan noin kuutta prosenttia kaikesta kuluttajien ostamasta ruoasta. Siksi: Ennen kauppaan menoa Jotta et osta kaupasta turhaa ruokaa, kurkista jääkaappiin ennen kauppaan lähtöä ja tee ostoslista. Inventoi silloin tällöin myös pakastin ja käytä tuotteet ennen kuin ne ehtivät vanhentua. Kauppaan ei ehkä tarvitse lähteäkään. Käy läpi myös kuivatarvikkeet. Jauhot, riisit ja pastatkin vanhentuvat. Käytä varastot ensin loppuun. Kaupassa Vältä kauppaan menoa nälkäisenä. Älä so…

Lue lisää

Miinus -puhdas kuin pulmunen

Minussa ei ole palaakaan mdf- tai lastulevyä. Minussa ei ole siivuakaan melamiini- tai laminaattipintoja. Minussa ei ole oksaakaan uhanalaisia puulajeja. Minussa ei ole tippaakaan liimoihin lisättyä formaldehydiä. Minussa ei ole loraustakaan vettä väkevämpää puuovien tai viilujen pintakäsittelyaineiden ohenteissa. OLEN PUUSTELLI MIINUS! Tutkimusten myötä ja testien perusteella kaikki ne materiaalit, joille ekologisin perustein ei voitu näyttää vihreää valoa, eliminoitiin pois. Puhtaat Miinus-materiaalit ja puhdas valmistusprosessi tuottavat puhtaan kokonaisuuden. Miinus-kalusteiden valmistusvaiheessa…

Lue lisää

Näin vähennät jätettä kotona

On sanomattakin selvää, että jätteiden määrää on aina varaa vähentää. Jätteitä vähentämällä säästetään energiaa, luonnonvaroja ja jätehuoltokustannuksia. Jätteiden vähentäminen on helppo aloittaa ruokakaupasta. Valitsetko valmiiksi pakattuja raaka-aineita, vai mittaatko kasvikset maatuviin muovipusseihin? Otatko jauhelihan valmisaltaasta vai lihatiskiltä? Ostatko aina uuden muovipussin vai otatko jo kotoa mukaan muovi- tai kangaspussin? Voi- ja jogurttipurkit voi käyttää eväsrasioina tai keväällä istutusastioina. Kompostoituvat vihannespussit voi käyttää koiran jätteiden keräämiseen lenkillä. Näillä pienillä arjen asioill…

Lue lisää

Miinuksen kolme ärrää

Miinus-keittiö on rakentunut ekologisesti ja 3R-periaatteen mukaisesti – Reduce, Reuse, Recycle. Jo alkuvaiheessa karsittiin kaikki ne materiaalit, jotka olivat sisäilmamittausten ja hiilijalanjälkilaskelmien perusteella välttämättömiä ympäristörasitusten vähentämiseksi. Rakenteita uudistettiin kalusteiden keventämiseksi ja ekologisemmin kuljetettaviksi. Miinus-mallistoon valitut materiaalit ja puhtaat, myrkyttömät valmistusmenetelmät varmistavat sen, että keittiö on puhdas ja turvallinen jokapäiväisessä käytössä. Miinus-keittiö alittaa parhaimman sisäilmaluokituksen M1-raja-arvon jopa puolella. Miinus-keittiön materiaali…

Lue lisää

Villiruokaa luonnosta

Villiyrtit ovat helposti saatavilla, kauden mukaista ja ympäristöystävällistä lähiruokaa. Ne tuovat rikkautta ruoanlaittoon ja myös juhlaruokaan. Lisäksi villiyrtit ovat ilmaisia, koska meillä on jokamiehenoikeudet. Voimme luoda uutta suomalaista ruokaa lisäämällä villiyrttejä klassikoiden joukkoon – tai sitten lähteä ajattelemaan aivan boksin ulkopuolelta. Koska Suomessa on myös myrkyllisiä kasveja, on tärkeää kerätä ainoastaan kasveja, jotka varmasti tunnistaa. Esimerkiksi horsmalla on samoilla paikoilla kasvava näköislaji, joka on myrkyllinen. Lisäksi tulee noudattaa jokamiehenoikeuksia. Helpot kotipihan villiyrtit ark…