Kesälomalla ei tarvitse lähteä ulkomaanmatkalle, kun kesäinen kotimaa näyttää parhaita puoliaan. Entä jos tänä kesänä kokeilisitkin retkeilyä luonnossa, kotimaan nähtävyyksiä ja pyöräretkiä?

Retkeily onnistuu aloittelijaltakin tai pienten lasten kanssa, mutta kannattaa aloittaa helposta paikasta. Valitse kohteeksi esimerkiksi lähellä sijaitseva luonnonpuisto tai retkeilyalue, josta löytyvät merkityt reitit ja valmiit nuotiopaikat. 

- Katso valmiiksi kartasta sopiva kävelymatka helppokulkuisella reitillä. Kaikille hyvät jalkineet, joissa on mukava kävellä ja varpaat pysyvät suojassa. Pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita suojaamaan ötököiltä, auringolta ja illan viileydeltä.

- Pakkaa evästä myös kävelymatkaa varten: mehua pulloon ja pieniin rasioihin tai pusseihin vaikka pähkinöitä ja rusinoita, joita on kiva mutustella. 

- Jokainen kantaa jotain. Myös ihan pienelle lapselle voi antaa oman pikkurepun kannettavaksi. Kyytiin mahtuu vaikka vaihtovaatteet ja unilelu. Mieti tarkkaan, mitä pakkaat. Turhia tavaroita ei ole mukavaa kantaa metsässä.

- Perehdy teltan kasaamiseen jo kotona. Retkipaikalla teltan rakennus sujuu sitten kuin vanhalta tekijältä. Lisäksi tarvitaan makuualustat ja makuupussit jokaiselle. 

- Nuotio/laavupaikalta löytyy yleensä myös huussi. Samoin polttopuita on valmiiksi. Varaa mukaan kevyttä ja helppoa ruokaa: paistettavia makkaroita, valmiita voileipiä, retkimuonapusseja, välipalakeksejä etc. Oma kattila on hyvä ottaa mukaan veden keittiämistä ja vaikka aamupuuroa varten. Levyllinen suklaata ja aamutee, tai -kahvitarpeet mukaan myös. (Valitse sellainen, jonka nokeentuminen ei haittaa). Noudata leiriytymispaikoissa annettuja ohjeita, ja muista siivota kaikki jälkesi. Näin seuraavillakin leiriytyjillä on mukava retki.

- Metsässä riittää seikkailtavaa ja tekemistä ja illan tullen on ihanaa käpertyä yhdessä telttaan nukkumaan. Kännykät ja muut laitteet laitetaan retken ajaksi tietenkin äänettömälle ja repun pohjalle. Keskitytään luontoon ja yhdessäoloon. 

Yhdenkin yön luontoseikkailu on ikimuistoinen kokemus!

Vinkkejä telttaretkelle:

http://blogi.xxl.fi/outdoor/telttailu/

http://www.luontoon.fi/retkensuunnittelu

Retkeilyalueita ja luonnonpuistoja Suomessa:

http://www.metsa.fi/luonnonpuistot

http://www.luontoon.fi/retkeilyalueet

 

 

Kuva: Pinterest