Tämän vuoden omenasato on ollut huikean hyvä, ja vieläkin voi korjata satoa talvilajikkeista. Jos olet jo keitellyt tarpeeksi hilloa ja omenapiirakkakin tursuaa korvista, vie ihmeessä loput omenat mehuasemalle!

Homma menee näin: 

1. Soita lähimmälle mehuasemalle ja varaa aika. Sesonkiaikana voit joutua odottamaan parikin viikkoa vapaata aikaa, joten soita ajoissa!

2. Kerää omenat puista ja siistit pudokkaat maasta. Mehustukseen käyvät kaikki, paitsi mätäiset tai matoiset omput. Pienet pintavauriot eivät haittaa.

3. Pakkaa omenat isoihin kasseihin tai laatikoihin, nosta autoon ja aja mehuasemalle.

4. Mehustamolla omenat punnitaan, sillä hinta määräytyy omenoiden painon mukaan. Alle 50 kg erän mehustaminen maksaa n. 60c / kg ja yli 50 kg erän mehustaminen vähän alle 50c / kg.

5. Omenat kaadetaan mehustimeen, joka ensin silppuaa ne ja sitten puristaa suurten metallitelojen välissä. Mehu ohjautuu pullotuslaitteelle ja jäljelle jäänyt kuiva, ruskea hake siirtyy liukuhihnaa myöten ulos. 

6. Kylmäpuristettu mehu pullotetaan saman tien, ja se sälyy muutaman päivän jääkaapissa. Siksi kylmäpuristettu mehu kannattaakin pakastaa. Pastöroitava mehu kuumennetaan piirun yli 80°C ja pullotetaan kuumana.

7. Istahda jakkaralle tyhjien pullojen kanssa ja aloita pullotus (tämän vaiheen asiakas hoitaa itse, mehustamokin pullottaa, mutta silloin vain jätät omenat ja tulet hakemaan valmiin mehun seuraavana päivänä. Tämä maksaa enemmän). Parhaiten työ sujuu kahden hengen voimin, jolloin toinen valuttaa letkusta kuuman mehun pulloihin ja toinen sulkee korkit. Pullojen on oltava puhtaita. Pullot voit ostaa mehustamolta n. 60c hintaan tai käyttää omia pulloja. Mehustamon pullot voi pestä käytön jälkeen ja uusiokäyttää seuraavana vuonna!

8. Mehupulloista suihkutetaan vielä mehutahrat, ja sitten sato on valmis pakattavaksi autoon kotiin vietäväksi. Koko operaatioon menee aikaa omenien määrästä riippuen 30 min- reilu tunti.

9. Nautiskele ihanasta lähimehustasi pitkin syksyä ja talvea!

Mehuasemia:

Sipoon mehustamo

 Mäntsälän mehustamo

 Lakeuden mehustamo

 Bronemannin mehustamo

Marian mehustamo

Hyvämäen mehustamo