Maaliskuussa kannattaa hamstrata eksottisia hedelmiä. Talven loppumetreillä on c-vitamiinin tarve jo merkittävä, ellei hedelmiä ole muistanut syödä talven aikana tarpeeksi. Nyt kannattaa siis viimeistään kokeilla eksoottisia hedelmiä sekä makeisiin että suolaisiin ruokiin, koska pian niiden sesonki on ohi. Ulkomaisten, eritoten eksoottisiin lukeutuvien hedelmien, paras aika on marraskuusta maaliskuuhun. Kesällä syödään kotimaisia hedelmiä, koska silloin ne ovat parhaimmillaan.

Jos olet ihmetellyt mitä kaupan hyllyillä olevat erikoiselta näyttävät hedelmät ovat ja miten niitä käytetään, niin tässä pieni eksoottisten hedelmien kartoitus:

Persimoni (kakiluumu, sharon) on kotoin kiinasta ja  muistuttaa etäisesti tomaattia myös maultaan se vastaa hieman makean hedelmäistä tomaattia. Kypsä hedelmä on tumman oranssi ja sen voi syödä kuorineen. Persimoni on hyvää myös kypsennettynä. 

Kiwano (kivakurkku) kuuluu kurkkukasveihin ja kasvaa köynnöksissä. Sen hyytelömäinen hedelmäliha ja siemenet syödään lusikalla ja sitä voi käyttää vaikka jäätelön kastikkeena, boolissa tai hedelmäsalaateissa. Kypsä hedelmä on lämpimän keltainen ja antaa hieman periksi sen pintaa painettaessa.

Pitahaya (lohikäärmehedelmä) on ihmeellisen kaunis sisältä ja ulkoa.Sen kuorta ei käytetä, vaan siitä käytetään vain valkoinen sisus. Maku on hunajaisen mieto. Se sopiikin syötäväksi lusikalla sellaisenaan, juustolautaselle tai hedelmäsälaattiin voimakasmakuisten hedelmien rauhoittajaksi. Siitä voi tehdä myös mehua tai käyttää smoothieen. Kypsä hedelmä on syvän pinkki.

Kiwi oli muotia 80-luvulla sen rantautuessa Suomeen ja on ehkä jäänyt hieman unholaan. Kiwi sisältää runsaasti c-vitamiinia ja on pirtsakka lisä hedelmäsalaattiin tai smoothieen. Kiwi kuoritaan ja leikataan paloiksi tai syödään kuorestaan lusikalla. Kiwi on kypsänä hieman pehmeä sen pintaa painettaessa.

Granaattiomena on lehtipuun hedelmä Aasiasta. Vain sen kauniit siemenet syödään. Siemenet saa parhaiten irti puolittamalla hedelmä leveussuunnassa ja kopsuttamalla siemenet ulos asettamalla hedelänpuolikas kupin päälle ja koputtamalla lusikalla siemet kuppiin. Koristeellisia siemeniä voi käyttää koristeena kakkuihin tai muihin jälkiruokiin. Sen maku on makeankirpeä. Kypsä granaattiomena on kauttaaltaan tummanpunertava.

Carambola on omenaisen miedon makuinen hedelmä Asiasta, jota käytetään kauniin muotonsa vuoksi booleissa ja koristeena. Karambolan voi syödä kuorineen ja on kauneimmillaan leikattuna tähtimäisiksi viipaleiksi. Kypsä hedelmä on kirkkaan vihertävän keltainen. Carambolaa ei kannata kypsentää, sillä sen maku muuttuu voimakkaan hajuvesimäiseksi.

Mango on jo hyvin tunnettu puussa kasvava luumarja. Mangoja on vihreitä, keltaisia ja punaisia. Sen maku on pehmeän trooppinen ja on täydellinen smoothieissa ja siitä saa hyvää sosetta ja mangokastiketta. Mango kuoritaan ja siitä poistetaan iso siemen ennen syömistä. Kypsä hedelmä on kiinteän pehmeän tuntuinen sen pintaa kokeiltaessa.

Passionhedelmä on kotoisin Brasialiasta ja kasvaa köynnöksissä. Kypsän hedelmän tunnistaa siitä, että sen kuori on hieman rypistynyt. Passionhedelmän geelimäinen hedelmäliha ja siemenet syödään lusikalla ja sen voi syödä sellaisenaan tai lisätä booleihin, jäätelön päälle tai hedelmäsalaattiin lisäämään kirpeää makeutta.

Papaija on yksi maailman viljellyimpiä hyötykasveja. Sen hedelmäliha sisältää runsaasti a- ja c-vitamiinia. Papaijan maku on hieman aprikoosimainen. Papaijasta voi tehdä hyvää sosetta, jota voi käyttää esimerkiksi lihan marinoimisessa tai käyttää sellaisenaan hedelmäsalaateissa tai smoothiessa. Papaija edistää tehokkaasti ruoansulatusta.

Persimoni
Pitahaya
Mango
Kiwano