Mitä tehdä ylimääräisille chileille? Kaupan pakkauksissa on usein chilipalkoja enemmän kuin tarpeeksi. Herkullisten chilien ei kannata antaa mennä huonoksi tai hukkaan, vaan niistä saa helposti maailman parasta chilimaustetta.

Etenkin pakkaukset, joissa on useaa chililaatu,a ovat omiaan oman chiliseoksen tekemiselle. Useasta chililajikkeesta tehdyn chilirouheen maku on vivahteikas ja ihan paras tapa saada ruokiin pientä mausteisuutta ihan oman maun mukaan.

Chilimausteeseen voi myös lisätä suolaa, savupaprikajauhetta, inkiväärijauhetta tai kuivattuja yrttejä, jos haluaa. Nämä maustesekoitukset ovat myös upea lahjaidea.

Leikkaa ylijäämächilit ensin puoliksi ja sitten paloiksi, mutta älä hienonna vielä tässä vaiheessa. Laita chilit uuninpellille leivinpaperille ja uuniin 150 asteeseen, uunin luukku rakosillaan pariksi-kolmeksi tunniksi. Chilejä kannattaa vielä kuivata kuivassa, huoneenlämmössä leivinpaperin päällä pari päivää. Kaada chilit sitten korkeaan, kapeaan astiaan ja hienonna sauvasekoittimella tai, jos sinulla on yrttisilppuri, niin vielä parempi. Älä hienonna chilejä ihan jauheeksi asti ja varo chilipölyn joutumista silmiin tai hengitykseen hienontamisen aikana. Kaada chilirouhe pieneen kannelliseen purkkiin ja käytä ruoassa aina kun ruoka tuntuu tarvitsevan hieman lisäpotkua ja -makua.