Kuva: Infernochili

 

Chilien kotikasvattaminen on ollut jo muutaman vuoden kovassa suosiossa. Chilien kasvattaminen on palkitsevaa puuhaa, sillä nämä pienet tuliset marjat ehtivät hyvin kypsyä ulkona Suomenkin kesässä. Chilit viihtyvät hyvin myös sisätiloissa, kunhan ne saavat valoa ja lämpöä.

Tiesitkö, että chili on sukua mm. tomaatille, perunalle ja tupakalleja, että chili ja paprika ovat oikeastaan sama asia? Paprikaksi kutsutaan makeita, suuria ja laimeita versioita, kun taas mausteiset ja tuliset marjat ovat chilejä. Chili on eräs vanhimmista ihmisen viljelemistä ja hyötykäyttämistä kasveista. Niistä löytyy tietoa jopa 8000 vuoden takaa Etelä-Amerikasta.

Chilin siemeniä voi tilata netistä ja valmiita taimia saa jo melkein kaikista taimitarhoista. Chilien kasvua on hauska seurata, etenkin jos kasvattaa useaa eri lajiketta. Nyt on jo liian myöhäistä aloittaa chilin kasvatus, mutta ensi kevättä ajatellen, kannattaa jo kartoittaa omat lempilajikkeet. Kaupoissa chiliä on nyt saatavilla runsain mitoin ja mikä voisikaan olla parempaa syysruokaa kuin chilillä maustetut padat ja keitot!  

Chiliruokaa valmistaessa yksi hyvä muistisääntö on, että mitä pienempi chili sitä tulisempi se on. Väri on myös hyvä indikaattori. Kaikkien tuntemaa puikulaista ja käyrää Assam- chiliä on kolmessa värissä: punainen on tulisin sitten vihreä ja keltainen. Jos tulisuutta haluaa vielä vähän laimentaa, kannattaa chilin siemenet raaputtaa pois ennen chilin hienontamista ruokaan. Chilissä on muitakin makuvivahteita kuin tulisuus. Kuneri lajikkeita maistaa ja tulisuuteen tottuu, alkaa chilin ihana oma maku erottua. Tällä hetkellä tulisin, tavallisessa ruokakaupassa myytävä chililajike, on habanero. Se on jo niin tulista, että sitä kannattaa käsitellä kumihansikkaat kädessä, sillä Habaneron öljyt jäävät käsien ihoon voimakkaasti ja tuntuu polttavalta silmiin joutuessaan. Chili on se mauste ja raaka-aine, joka lisätään ruokaan viimeisenä kastikkeeseen tai padan sekaan muhimaan. Pannulla, paljaana chilin kuulottaminen kannattaa jättää väliin, sillä se erittää paistuessaan chilistä höyryä, joka polttaa hengityselimissä saakka, silmistä puhumattakaan.

Tässä kuussa blogi tarjoaa siis chilireseptejä, jotta tämä lokakuu olisi aavistuksen värikkäämpi ja lämpöisempi.

Lisää chilitietoutta löydät Infernochili -sivustolta