Mansikka -täydellinen marja

Mansikka yllättää, sillä siinä on enemmän c-vitamiinia kuin appelsiinissa ja vitamiini säilyy tallessa pakastettaessakin suhteellisen hyvin. Mansikka sisältää myös runsaasti fenoliyhdisteitä, jotka vahvistavat ihmisen elimistön suojamekanismeja. Mansikkaa voisi siis melkein kutsua supermarjaksi, joten suosittelemme runsasta mansikan syöntiä! Mansikoita voi nykyään kasvattaa itse vaikka parvekkeella. Suositut köynnösmansikat ovat hyvinkin satoisia ja tuovat iloa koko kesän. Suomessa viljellään useita mansikkalajikkeita ja ne eroavat toisistaan jonkin verran säilöntä ja käyttöominaisuuksiltaan.

Tässä muutama yleisin mansikkalajike ja niiden käyttöominaisuudet:

Bounty vaatii alustakseen voimakkaan maan. Bounty kestää hyvin kuljetusta ja marja on makea ja kiinteä.

Darselectiä viljellään enimmäkseen kasvihuoneissa. Sen marja on kookas ja kiinteä.

Frida on Norjassa jalostettu lajike, jonka maku on hieman hapan. Tama on erinomainen pakastettava mansikka, sillä se säilyttää kiinteytensä hyvin pakastettunakin.

Polka on Hollantilainen lajike, joka taitaa olla Suomessa yleisin lajike. Polka on satoisa ja voimakaskasvuinen lajike, joka talvehtii hyvin. Polka on hyvä hillomarja, sillä marjat eivät hajoa keitettäessä.

Zefyr on aikainen mansikkalajike. Sen marjat ovat hyvin kirkkaanpunaisia ja se sopii hyvin pakastukseen.

Florence kypsyy myöhään ja sen marjat ovat suuria ja kiiltäviä.

Honeoye on yksi yleisimpiä lajikkeita. Sen maku on heman hapan ja se kestää hyvin käsittelyä. Tämä on hyvä hillo- ja pakastemarja.

 

Lähteinä mm. Wikipedia ja pippuri.fi