Itse tehty sima on maailman parasta ja usein sima tehdäänkin suvussa pitkään kulkeneella reseptillä. Välillä on kuitenkin mukava kokeilla jotakin uutta, niinpä kehittelimme teille simareseptin pienellä twistillä. Tänä vappuna lime ja inkivääri antavat simalle raikkaan ja hieman jäätee-tyyppisen maun. Kannattaa kokeilla!

Sitruuna-lime-inkiväärisima

Noin 6 l

Varaa siman tekoon pari-kolme päivää. Mitä kauemmin sima käy huoneenlämmössä ja sitten jääkaapissa sitä korkeammaksi nousee alkoholipitoisuus. Jos haluat minimoida alkoholin määrän, jätä pullotusvaiheen sokeri pois, käytä simaa huoneenlämmössä vain 12h ja juo sima kahden päivän jääkaappisäilytyksen jälkeen tai heti kun rusinat ovat nousseet pintaan. Kunnollinen käyminen parantaa siman makua, mutta yli viikkoa ei simaa kannata säilöä edes jääkaapissa, mikäli simaa juovat myös lapset. Yksi lasillinen simaa munkkien kera on lapsille perinteisesti sopiva määrä.

5 dl vettä

1 sitruuna

2 limeä

1 rkl inkivääriä raastettuna

4 dl fariinisokeria

3 dl sokeria

n. ¼ tl tuorehiivaa (ison herneen kokoinen pala)

sokeria pullottamiseen

rusinoita

Kuumenna puolet vedestä kiehuvaksi isossa kattilassa.

Kuori sitruuna ja limet huolella, ettei niihin jää hapanta valkoista kuorta ja leikkaa viipaleiksi. Kuori ja raasta inkivääri.

Veden kiehahdettua, siirrä kattila kylmälle liedelle ja mittaa sekaan sokerit, sekä sitruuna, lime ja raastettu inkivääri. Hämmennä, kunnes sokerit ovat sulaneet. Kaada joukkoon loppu vesi raikkaan kylmänä. Liota hiivan pala pieneen tilkkaan haaleaa vettä ja kaada kattilaan. Hämmennä hieman. Anna liemen tekeytyä kattilassa 12-24 tuntia.

Desinfioi lasipullot uunissa 100 asteessa noin tunti. Kiehauta korkit vedessä kattilassa.

Siivilöi sima. Mittaa desinfioituihin pulloihin noin teelusikallinen sokeria (1 tl/litra) ja tiputa pohjalle muutama rusina. Kaada sima pulloihin ja sulje korkki saman tien. Laita pullot viileään. Sima on valmista viikon kuluttua ja kun rusinat ovat nousseet siman pintaan.

Simapullon korkkeja ei saa sulkea liian tiiviisti, mutta ei liian löysästikään. Patenttipullojen korkin väliin voi työntää vaikka hammastikun, jos pelkää simapullojen poksahtavan jääkaapissa.