Uppomuna on klassinen brunssiherkku, ja vastoin yleistä luuloa, aika yksinkertainen valmistaa. Seurakseen uppomuna saa ihanan mehukkaat, hieman paahteiset parsat, jotka kypsyvät pannulla maukkaiksi. Valuva keltuainen toimii herkullisena kastikkeena.

Paahdetut parsat ja uppomuna

1 annos

1,5 l vettä

5 parsaa

2 valkosipulinkynttä

loraus oliiviöljyä

1/2 rkl voita

hyppysellinen suolaa

1 rkl väkiviinaetikkaa

1 muna

maalaisleipää

Ota kananmuna huoneenlämpöön.

Laita 1,5 litraa vettä kuumenemaan keskikokoiseen kattilaan.

Kuori valkosipulinkynnet ja murskaa ne veitsen lappeella. Leikkaa parsoista pois puiset päät. Sulata pannulla tilkka oliiviöljyä ja n. ½ rkl voita. Lisää pannulle valkosipulinkynnet ja parsat. Paista parsoja keskilämmöllä, välillä käännellen. Laita kansi paistinpannun päälle ja anna parsojen kypsyä hiljaisella lämmöllä. Mausta hyppysellisellä suolaa.

Kun vesi lähes kiehuu, eli veden pinta aaltoilee, mutta ei kupli isoja kuplia, lorauta joukkoon 1 rkl väkiviinaetikkaa. Riko kananmuna pienelle lautaselle. Ota viereen kulho, jossa reilusti kylmää vettä. Pyöräytä veteen lusikalla pyörivä liike pohjia myöten ja laske muna varovasti veteen. Jatka veden pyörittämistä, jotta muna ei laskeudu kattilan pohjalle. Kypsennä munaa 4 minuuttia ja nosta se vedestä lusikalla ja nosta vesikulhoon, jotta kypsyminen loppuu. Munia voi tehdä monta peräkkäin.

Nosta kypsät parsat (haarukka lävistää varren helposti) lautaselle ja aseta kananmuna parsojen päälle. Tarjoa heti maalaisleivän kanssa.