Suomalaiset kasvikset on pakko saada säilöön talven varalle. Kun kesäikävä iskee, on lohdullista kaivaa kaapista esiin purkillinen kesän makuja. Ratatouille purkissa on helppo ja terveellinen lisuke aterialla kuin aterialla. Herkullisen näköinen purkki on myös mainio lahja.

Tällä reseptillä voi säilöä myös pelkästään kesäkurpitsoita, mikäli sato ylittää odotukset. Käytä silloin litran purkkiin yhteensä 2 kg kesäkurpitsaa.

Ratatouille vihannessäilyke

n. 1 l säilykettä

1 iso munakoiso

2 punaista paprikaa

1 keltainen paprika

2 keskikokoista kesäkurpitsaa

3 valkosipulinkynttä

oliiviöljyä

½ tl suolaa/ kasvis

mustapippuria

½ tl herbes du provence yrttiseosta / kasvis

Liota säilykepurkki yön yli vedessä. Desinfioi säilykepurkki keittämällä sitä vedessä vähintään 15 minuuttia juuri ennen säilykkeen laittamista purkkiin.

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pese ja leikkaa kasvikset: Kesäkurpitsa ja munakoiso noin senttimetrin paksuisiksi viipaleiksi ja paprikat suikaleiksi. Murskaa valkosipulinkynnet veitsen kyljellä ja kuori.

Paista kasvikset erikseen pannulla, runsaassa oliiviöljyssä, mausta suolalla, mustapippurilla ja yrttiseoksella ja laita sekaan 1 valkosipulinkynsi/kasvis. Paista kasvikset kypsiksi ja hieman paahteisiksi. Laita paistetut kasvikset uunivuokaan uuniin, jotta ne pysyvät kuumina säilöntää varten. Kun kaikki kasvikset ovat kypsiä ja vielä kuumia ja säilykepurkki juuri nostettu kiehuvasta vedestä, täytä purkki kasviksilla kerroksittain. Purkin tulisi täyttyä kasviksista kokonaan.

Sulje säilykepurkin kansi mahdollisimman nopeasti. Säilytä viileässä paikassa. Käytä ratatouille-säilyke lisukkeena tai anna lahjaksi.