Sanotaan, että poimi vain ne sienet, jotka tunnistat varmasti. Harvoin aloittelija tunnistaa muuta kuin kanttarellin ja tatin, joten hyvä sienikirja on hyvä olla sienimetsässä mukana. Alla esittelyssä muutama yleisimmistä ja helpoimmin tunnistettavista sienistä. Nämä sienet ovat myös helppoja ja turvallisia valmistaa. Näistä metsäsienistä valmistuu esimerkiksi upea sienisalaatti välimerelliseen tyyliin. Resepti tulossa blogiin myöhemmin, kuten myös kantarelli-carbonara.

Kantarelli on tunnetuin ja yksi Suomen metsien himotuimmista sienistä herkkutatin, torvisienen ja korvasienen ohella. Onneksi niitä tulee usein runsaana satona. Kantarellin tunnistaa usein kuusen alla ryppäinä kasvavista. sammalen lomassa pilkottavista, ruskankeltaisista hatuista ja ylös päin levenevästä varresta. Kantarelli on helppo valmistaa. Se putsataan harjalla puhtaaksi ja kuulotetaan kypsäksi esimerkiksi voissa. Sitten sen voi pakastaa tai syödä sellaisenaan tai lisätä kastikkkeeseen, keittoon tai ihan mihin vain. Kantarelli on myös hyvää kuivatettuna.

 

Mustatorvisieni on a-luokan sieni, joka on loistavan makuinen kuivattunakin. Tätä sientä voi käyttää jauhettuna mausteena ruoassa tai itse tehdyissä liemissä voimakkaan makunsa vuoksi. Mustatorvisientä löytyy rehevien kangasmetsien ja lehtojen aukkopaikoista ja se kasvaa suurina ryppäinä. Sen lakki on ontto ja suppilon omainen. Märkänä se on pikimusta. Sienen tyviosaa ei käytetä, koska se on kitkerää eli se kannattaa leikata pois.

 

Haperoita on monta herkullista lajiketta ja ne on helppo tunnistaa. Hapero kasvaa nopeasti leveähattuiseksi sieneksi ja löytyy helposti kirkkaan värinsä ansiosta. Haperoita löytyy kirkkaanpunaisina, tummanpunaisina ja keltaisina muutaman mainitaksemme. Haperon tunnistaa helposti siitä, että jalkaa taitettaessa se "hapertuu" eli murtuu pieniksi pesusienimäisiksi paloiksi. Nuoret haperot ovat herkullisimpia ja useinmiten miedomman makuisia kuin isot, jotka ovat myös helposti jo madon syömiä. Miedon makuiset haperot voi valmistaa samoin kuin kantarellit. Voimakkaan makuiset on hyvä ryöpätä ennen syömistä.

 

Tatit ovat metsän ylväitä valtiaita. Mikään ei ole niin tyydyttävää, kuin upean herkkutatin löytäminen keskeltä metsäpolkua. Tatit ovat pillisieniä ja hyvin ruokaisia. Tatin tunnistaa pulleasta, ylöspäin kapenevasta varrestaan, pilleistään ja tukevasta hatustaan. Erityisen himoittuja ovat herkkutatit ( Porcini) ne maistuvat erinomaislta kuivattuinakin, mutta parhaimmillaan ne ovat tietysti tuoreeltaan kypsennettynä risotossa tai pastan kanssa.