Säilöntä on helppoa ja palkitsevaa. Mikä voikaan olla sen ihanampaa, kuin avata pimeänä marraskuun iltana purkillinen kesää, vaikka porkkanoiden tai kesäkurpitsan muodossa. Purkkiin säilötty kesä on myös loistava joululahja. Tässä kuussa Maukasta vihreää -blogissa säilötään porkkanaa ja kesäkurpitsaa, sekä valmistetaan omena-inkiväärihilloa.

Etikkasäilykkeet kuuluvat perinteisesti suomalaiseen ruokapöytään, antamaan aterioille piristävää kirpeyttä ja väriä. Tuotteiden säilyminen perustuu etikan happamuuteen ja säilykkeissä käytettävään sokeriin, jonka voi korvata esimerkiksi hunajalla.

Sokerissa keittämällä. Hillot, mehut ja soseet ovat tuttuja kotisäilykkeitä, joiden hyvää makua yhä arvostetaan. Mitä olisivatkaan letut ilman kotoista mansikka- tai vadelmahilloa ja kuinka ankeaa kuumepotilaan olo ilman itse tehtyä mustaherukkamehua!

Tuoresäilöntä. Osa marjoista sisältää runsaasti bentsoehappoa ja muita säilöviä aineita. Näitä marjoja voi säilöä purkissa, hyvässä säilytyspaikassa ilman kuumennusta ja säilöntäaineita.

Hapansäilöntä on kuivaamisen ohella uudelleen elpynyt säilöntätapa ja todella trendikästä juuri nyt. Perinteisesti hapattamalla säilötään kaalia, mutta myös muiden kasvisten ja sienten hapattaminen onnistuu. Entisinä aikoina kalaakin säilöttiin hapattamalla. Ruotsissa herkutellaan nykyäänkin hapansilakalla.

Säilömisen onnistuminen perustuu hygieniaan ja liemeen, jossa herkku säilötään.  

Kuumennettavia säilykkeitä tehdessäsi noudata alla olevia neuvoja ja vinkkejä:

  • Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.
  • Upota tölkit, pullot, kannet ja korkit säilöntää edeltävänä päivänä kylmään veteen. Anna niiden liota yön yli. Liotuksen aikana astioiden pinnassa olevat itiöt heräävät, jolloin ne voidaan tuhota. Jos tätä ei tehdä, astioiden pinnassa on kuumennuksen jälkeenkin säilykkeitä pilaavia itiöitä.
  • Kääri tölkkien ja pullojen ympärille sanomalehtiä niin, että suuaukko jää vapaaksi. Pinoa ne 100 - 125 asteiseen uuniin ja anna niiden kuumentua vähintään 15 minuuttia.
  • Mikroaaltouuni sopii muutaman tölkin kuumentamiseen. Täytä ensin tölkit vedellä ja kuumenna täydellä teholla, kunnes vesi kiehuu.
  • Upota kannet ja korkit vesikattilaan ja kiehauta ne. Muista, että kumitulpat eivät kestä keittämistä.
  • Täytä kuumat pullot ja tölkit kuumalla säilykkeellä piripintaan, jottei pieneliöille jää happea ja elintilaa.
  • Sulje astiat välittömästi. Kun säilyke jäähtyy, se kutistuu ja vetää kannen tai korkin lommolle. Tämä on merkki onnistuneesta säilönnästä.
  • Pyyhi pullot ja tölkit puhtaiksi ja liimaa nimilaput.
  • Varastoi säilykkeet paikassa, joka on viileä, pimeä, kuiva ja puhdas.

Jos käytät muoviastioita, huuhtele hyvin pestyt astiat ensin vedellä ja sen jälkeen säilöntäainetta sisältävällä vedellä.

Lähde: Martat.fi