Bokashi-kompostointi on Japanilainen kompostointijärjestelmä, jossa talousjäte fermentoidaan. Ämpäri on ilmatiivis, eikä päästä hajuja ympäristöön. Päivän jätteet kaadetaan illalla ämpäriin ja painellaan tiiviiksi, päälle levitetään rouhetta. Kun ämpäri on täysi, sen annetaan seistä kaksi viikkoa ja fermentoida jätteet, Fermentoituneen jätteen sekaan sekoitetaan multaa ja annetaan tekeytyä ravinteikkaaksi mullaksi. Tämänkin voi tehdä sisätiloissa. Ulkotiloissa mullan valmistuminen pysähtyy talvella ja jatkuu taas, kun keväällä ulkolämpötilat nousevat. Bokashi-ämpäristä valutettua nestettä voi käyttää laimennettuna esimerkiksi kasvien lannoittamiseen.

Näin käytät Bokashiämpäriä


1. Alimmaiseksi laitat talouspaperin, sen päälle puoli ruokalusikallista bokashirouhetta.
Nyt voit alkaa laittaa keräämiäsi ruokajätteitä bokashiämpäriin.

2. Keittiön tiskipöydällä voi olla kaunis kattila tai muu kannellinen astia johon kerätään päivän aikana tulleet ruokajätteet. Kerran päivässä sisältö kaadetaan bokashiämpäriin ja tiivistetään jätteet ettei synny ilmataskuja.

3. Lisää ripotellen bokashirouhetta biojätteiden päälle, noin 1 ruokalusikallista riippuen vähän ruuasta. (0,5 - 1 rkl / litra biojätettä) Vähemmän (0,5rkl riittää) jos on vain vihanneksia tai hedelmien kuoria. Enemmän (1-2rkl) jos on proteiinipitoisempaa ruokaa, kuten liha, kala, luita.. Huomioi kuitenkin ettet laita paljon lihaa kerrallaan ämpäriin. Pieni määrä on ok.

4. Kun yksi ämpäri on täynnä, sulje ämpäri huolella ja nosta täynnä olevan ämpärin alimmaiseksi. Nyt voit täyttää seuraavaa ämpäriä.

5. Muista valuttaa nesteet joka 3-5 päivä ja käytä se lannoitteena tai kaada viemäriin. Muista myös suhauttaa ilmat pois kannen kautta.

6. Täyttä ämpäriä pidetään sisällä huoneenlämmössä kaksi viikkoa. Tämä on normaali aika jolloin yksi ämpäri täyttyy, tosin se on yksilöllistä perheen koosta riippuen, jonka jälkeen sen voi kaivaa suoraan maahan puutarhaan tai lämpökompostiin. Eli kun toinen täyttyy, voit tyhjentää toisen. Välillä puutarhakompostiin, välillä lämpökompostiin ja välillä suoraan maahan.

Bokashiämpäristä tuleva lannoiteneste annetaan kasveille lisäravinteena sekoittamalla vähintään suhteessa 1/200.

 

Bokashi-aloituspakkauksen voit tilata kätevästi netistä, esimerkiksi viidakkotohtori.fi