Miinustajan keittiö on rakenteiltaan puhdas ja myrkytön. Onhan se Puustelli Miinus-keittiö, joka kuuluu parhaaseen M1-päästöluokkaan.

Entä muu koti ja elämä? Kemikaalimiinustajan vinkeillä vähennät kemikaalikuormaa arjessasi merkittävästi!

Ruuan suhteen kemikaalien vähentäminen on melko selkeä homma. 

1. Tee ruoka aina mahdollisuuksien mukaan itse. Näin tiedät mitä syöt, ja voit varmistua siitä, ettei ravinnossasi ole mitään epämääräistä, liikaa lisäaineita tai muutakaan ylimääräistä

2. Valitse aina mahdollisimman puhtaat ja selkeät raaka-aineet. Osta luomuna ainakin se ruoka-aineet, joita käytät eniten. (Esimerkiksi kahvi, banaanit, munat ja jauhot on helppo ostaa luomuna kaupasta kuin kaupasta). Luomun ostamisessa kannattaa myös punnita sitä, onko tuote tuotu Suomeen kaukaa maapallon toiselta puolelta ja kannattaisiko kaukaa tuodun luomutuotteen sijaan valita kotimainen vaihtoehto, jonka hiilijalanjälki on todennäköisesti paljon pienempi. Valitse aina kotimaista, kun se on mahdollista. Suosi kausituotteita, eli tee ruokaa siitä, mikä kulloinkin on sesongissa. Satokausikalenteri auttaa valinnoissa. 

3. Vältä prosessoitua ruokaa. Kemikaalimiinustaja lukee aina tuoteselosteet tarkasti. Mitä vähemmän aineksia, sen parempi. Pitkät listat monimutkaiselta kuulostavia lisäaineita viittaa aina prosessointiin ja suurempaan kemikaalikuormaan. Unohda einekset ja pikaruoka, tee eväät töihin ja retkelle.

4. Kiinnitä huomiota pakkauksiin. Turha muovi kuormittaa. Käytä kestokasseja ja kestopusseja hedelmille ja vihanneksille. Osta täyttöpakkauksia. Valitse vähemmän pakattu tuote (Esimerkiksi kauneusvirheellistä "käyräkurkkua" saa marketista ilman muovikäärettä ja tavallista kotimaista kurkkua edullisemmin). Muovin karttaminen on haastava homma, sillä sitä on todella paljon ihan kaikessa. Pakkaussuunnittelu onneksi kehittyy koko ajan ja esimerkiksi kotimaista jauhelihaa saa nykyään vähempään muoviin pakattuna. Osta mahdollisuuksien mukaan isompia pakkauksia ja säilytä esim. jauhot ja ryynit kotona isoissa, suljettavissa tölkeissä. Varaa kaappiin isompi määrä kuivatuotteita kerralla.

5. Kasvata itse. Innokas kemikaalimiinustaja kasvattaa kelpo sadon kesäkaudella ja hankkii kanaparven. Omassa puutarhassa kasvatetut kasvikset ovat taatusti kemikaalittomia, kun huolehdit itse niiden hoidosta ja lannoituksesta luomutuottein. Hevosenlantaa ja kanankakkaa, paljon raikasta vettä ja auringonpaistetta. Lisäksi kotipuutarhuri saa todella hyvän mielen puutarhassa puuhalillessaan. Yrtit voi syksyllä kuivattaa ja hienontaa yrttimaustejauheeksi. Perunat ja porkkanat säilyvät turpeessa tai hiekassa viileässä tilassa. Omat mehut, hillot ja etikkasäilykkeet maistuvat koko talvikauden. Marjametsään kannattaa poiketa nappaamaan talteen kotimainen superfood, samoin kuin sienestämisen salat on hyvä opetella. Kotikanalasta saa säännöllisen munasadon ympäri vuoden.