Kodin ja oman kehon kemikaalikuormaa voi vähentää monella tavalla. Kaikesta ei tarvitse luopua, mutta aina kannattaa valita vähintäänkin se kevyemmin kuormittava vaihtoehto. Puhdistus- ja  pesuaineissa vaihtoehtoja löytyy.

Pesuaineet:

 • Ekopyykkääjä valitsee ekologisen pyykinpesuaineen, joka kuormittaa luontoa mahdollisimman vähän. 
 • Pesupähkinät ja niistä tehdyt liuokset ovat yksi merkittävä raaka-aine ekologisessa pyykinpesussa. Pesupähkinöitä ei voi käyttää ravinnoksi, mutta niiden kuoren saponiini on loistava pesuaine sen phdistavien vaikutusten vuoksi. Kuoria ei välttämättä tarvitse jalostaa lainkaan, vaan ne toimivat myös sellaisenaan pyykinpesuun. Pesupähkinöiden kerääminen puusta ei vahingoita puuta ollenkaan ja pähkinät hajoavat luonnossa täysin. Pyykinpesuaineiden mahdolliset tuoksut saadaan niin ikään luonnosta, esimerkiksi eteerisistä öljyistä, joita on uutetta kukista ja kasveista.
 • Jos pesupähkinät tuntuvat turhan eksoottiselta valinnalta, löytyy ihan tavallisesta marketistakin useita ekologisia pyykkiaineita: Ecover, Lumme ja Lilly´s esimerkiksi ovat helposti ostettavissa. 

 • Huuhteluaine kannattaa unohtaa kokonaan. Se haurastuttaa ja heikentää useita kuituja, esimerkiksi lycraa ja elastaania, joita nykyään on hyvin monessa vaatteessa. Kestovaipatkaan eivät tykkää huuhteluaineesta, sillä se heikentää niiden imukykyä. 

 • Huuhteluaineen voit hyvin korvata ETIKALLA, joka pehmentää ja kuohkeuttaa vaatteesi ekologisesti. Pestyissä vaatteissa etikan pistävä tuoksu ei enää tunnu ja vaatteet ovat ihanan pehmeitä. Etikaksi käy ihan tavallinen väkiviinaetikka. Ihana pyykkietikka syntyy, kun kaadat etikan kivempaan pulloon ja lisäät muutaman tipan aromaattista öljyä. Piparminttu, laventeli tai sitruunaöljy antaa pyykkiin ihanan miedon tuoksun.
 • Kodin puhdistuksessa suosi luonnontuotteita, jotka löytyvät ihan omasta keittiöstäsi: SITRUUNA, ETIKKA ja RUOKASOODA ovat voittamaton kolmikko kaikessa kodin puhdistuksessa. 
 • Jääkaapin saa superraikkaaksi, kun pyyhit sen sitruunamehun, soodan ja veden sekoituksella. 
 • Etikan ja soodan avulla avautuu tukkeutunut kylppärin viemäri ja samalla puhdistuvat lavuaari ja vessanpönttö.
 • Etikka on loistava ikkunanpesuun. Hankaa kuivaksi sanomalehtipaperilla. Ei jää rantuja ja lopputulos on häikäisevän kirkas.
 • Jos keittiöstä löytyvät siivoustuotteet tuntuvat alkajaisiksi liian eksoottisilta, kokeile sentään marketeistakin löytyviä ekopuhdistusaineita: Ecover, Planet Pure, Mummi ja Minä, Maison Belle, Method, Lilly's. Nämä aineet löytyvät pääosin isommista marketeista ja ekokaupoista. 
 • Astianpesukoneen pesuaineen voi muuten korvata ruokasoodalla! Jos ruokasooda pelottaa, kokeile ainakin Ecoverin tai muun merkin ekologista konetiskiainetta. 
 • Käsitiski hoituu ekologisella tiskiaineella ja jos haluat ajatella myös maailman vedenkulutusta, valitse palasaippua tiskille! Ihan perus Marseillesaippua toimii mahtavasti käsitiskiin.

Kemikaalikuorman miinustaminen onnistuu siis portaittain. Aloita jo tänään valitsemalla ekologisemmat puhdistusaineet!