VAATTEET

-  Tarkista, että vaate on ehjä

- Kurkkaa pesulapusta pesuohjeet, ettei tule kotona yllätyksiä. 

- Villavaatteet kannattaa aina saunottaa (80°C, n. 1h) tai pakastaa ennen käyttöä, jotta mahdolliset turkiskuoriaiset, kuoriaisen toukat ja koit kuolevat. On kurja yllätys kantaa ötököitä kotiin.

- Sovitusmahdollisuutta ei aina ole, joten varaudu henkisesti siihen, että löytämäsi ihanuus ei ehkä istukaan täydellisesti

- Katso napit ja vetoketjut läpi. Puuttuvia nappeja ei välttämättä löydy mistään, ja voit joutua vaihtamaan kaikki napit. Vetoketjun korjaaminen on vähintäänkin ärsyttävää ja hieman hankalaa. 

- Yläosissa kannattaa tsekata myös kainalot: hikiläilät eivät lähde kunnolla pesussa ja saattavat pesusta huolimatta haista.

- Vauvanvaatteet ovat hyviä kirppishankintoja, niitä kun on yleensä käytetty vain vähän aikaa. Pesu 60° ennen käyttöä. Myös kestovaippoja kannattaa etsiä kirpputoreilta. Kestovaippojen imuominaisuudet yleensä paranevat käytössä, joten pesuun vaan (muista että kestovaippoihin tarvitaan hajuton ja vähäsaippuainen pesuaine, esim Ecover, eikä niitä saa kuivattaa kuivausrummussa)

KENGÄT JA LAUKUT

- Tarkista, että tuote on ehjä: katso saumat, soljet, napit ja vetoketjut läpi

- Suutarilla saat korjautettua tarvittaessa nahkatuotteiden osia

- Miltä kengän pohja näyttää, kaipaako se uusimista, vai kestääkö vielä kävelyä? Uusien pohjien laittaminen maksaa useamman kympin suutarilla

- Nahkakengät muokkautuvat käyttäjän jalan mukaan, mutta ovat vähän käytettyinä hyviä hankintoja. Kengät saavat helposti uuden ilmeen puhdistamalla ja lankkaamalla. Uudet nauhatkaan eivät ole kalliita.

- Lenkkarit ja tennarit kannattaa käyttää pesukoneen kautta ennen käyttöä

- Laukkua ostaessa tarkista materiaali: onko laukku aitoa nahkaa, vai jäljitelmää? Nahkalaukut yleensä vain paranevat vanhetessaan, ja ne saa siistittyä nahkavoiteella. Jäljitelmämateriaalit taas tuppaavat räjähtämään käytössä. Sojottavat langanpäät ja rispaantuneet reunat saa ehkä siistittyä hetkeksi, mutta kovin pitkää pelastusta ei ole luvassa, joten hinta kannattaa neuvotella kohdalleen.

LELUT

- Tarkista, että lelu on ehjä, ja siinä on kaikki osat tallella

- Patterileluista ei aina ole täyttä toimintavarmuutta ilman testaamista

- Sama homma sähköä käyttävien lelujen ja latureiden kanssa. Varmista myyjältä tuotteen toimivuus ennen ostopäätöstä ja testaa jos mahdollista.

- Voiko lelun pestä? Muovilelut, legot, pikkuautot ja sen sellaiset kannattaa pestä ennen käyttöä, etenkin jos ne on tarkoitettu pienelle lapselle.

- Pehmolelut kannattaa saunottaa ennen käyttöä (80°C/ 1-2h)

ASTIAT

-Tarkista, että astia on ehjä. Haljenneet tai lohjenneet astiat kannattaa jättää ostamatta.

- Mieti, voiko astian pestä koneessa, vai pitääkö se laittaa käsitiskiin.

- Pakkaa astiat mahdollisuuksien mukaan. Paperin tai pahvin puutteessa mikä tahansa kirppikseltä ostamasi kangas tai vaatekin suojaa astiaa kotimatkan ajan.