On sanomattakin selvää, että jätteiden määrää on aina varaa vähentää. Jätteitä vähentämällä säästetään energiaa, luonnonvaroja ja jätehuoltokustannuksia.

Jätteiden vähentäminen on helppo aloittaa ruokakaupasta. Valitsetko valmiiksi pakattuja raaka-aineita, vai mittaatko kasvikset maatuviin muovipusseihin? Otatko jauhelihan valmisaltaasta vai lihatiskiltä? Ostatko aina uuden muovipussin vai otatko jo kotoa mukaan muovi- tai kangaspussin? Voi- ja jogurttipurkit voi käyttää eväsrasioina tai keväällä istutusastioina. Kompostoituvat vihannespussit voi käyttää koiran jätteiden keräämiseen lenkillä. Näillä pienillä arjen asioilla pääsee jo pitkälle.

Ruokajätettä saa vähennettyä käyttämällä enemmän ”jääkaapin pohjan” tuotteita. Pienellä viitseliäisyydellä saattaa puolikkaasta paprikasta, ruokalusikallisesta creme fraichea ja juuston jämistä kehkeytyä aivan upea ateria. Täältä löytyy mainio reseptihaku raaka-aineiden perusteella.

Jätteitä vähennettäessä kannattaa välttää turhaa kulutusta ja ostaa kestäviä ja korjattavia vaatteita ja kenkiä. Kierrättäminen on yksi tehokkaimmista tavoista vähentää jätettä. Netti on pullollaan kierrätyssivustoja ja –ryhmiä, joita kannattaa tutkia aina ennen uuden ostamista. Kierrätyskeskus on uusiutunut ja kehittänyt itseään kaupallisempaan suuntaan. Siellä aukeaa ihmeellinen maailma kierrättämisen universumiin. Kierrätyskeskus on kuin tavaratalo, jossa shoppailusta tulee hyvä mieli. Muistathan, että suurin jätemäärä syntyy tuotteiden valmistuksessa ja pakkaamisesta.