Kauniit yrtit keittiössä tuovat kotiin huumaavan välimerellisen tuoksun. Jotta yrtit viihtyisivät mahdollisimman pitkään, ne tarvitsevat valoa ja astian, jossa voivat olla "jalat" vedessä. Uunivuoka on hyvä astia yrttien säilytykseen, mutta olisihan se näppärää jos yrteillä olisi ihan ikioma astia. 

Tämä yrttiastia on tehty vanhasta ämpäristä ja ylijäämätapeteista, liisteristä sekä kalustelakasta. 

Tarvitset

10 l vanha muoviämpäri

mattoveitsi

elmukelmua

liisteriä tai erikeepper-vesi -seosta (1 osa erikeepperiä 3 osaa vettä)

tapetinpaloja

sakset

kalustelakkaa, joka kestää kostealla pyyhkimistä. Spraylakka on tässä kätevin.

Mittaa ämpärin pohjasta 8 cm ämpärin kylkeä ylöspäin ja merkkaa leikkaamista varten. Leikkaa pohja irti. Päällystä ämpärin yläosa elmukelmulla usealla kerroksella, etenkin leikattu pohjaosa. Laita irti leikattu ämpärin pohja talteen odottamaan.

Leikkaa tapetista 6 kappaletta noin 10 cm leveitä ja noin 40 cm pitkiä suikaleita 5 kappaletta. Sivele tapetin palat huolella liisterillä ja anna palojen kostua kunnolla. 

Käännä ämpäri yläosa ylösalaisin ja päällystä pohja (leikatun pään pohja) isoilla suikaleilla niin, että suikaleet jatkuvat myös ämpärin kylkiin. Aseta kolme suikaletta ensin lomittain pohjan päälle ja sitten kaksi suikaletta niiden päälle. Muokkaa tapetteja sormin niin, että ne asettuvat hyvin ämpärin muotojen mukaan. Siisti saksilla suikaleiden päät niin, että niitä jää noin neljän senttimetrin verran ämpärin kylkiin kiinni kaikilta puolilta. Anna kuivua. 

Leikkaa tapeteista valmiiksi n. 7 cm x10 cm kokoisia paloja niin monta, että niitä riittää limittäin ämpärin koko kyljen ympärille.

Kun kiinnitetyt tapetit ovat kuivuneet, sivele pikkupalat runsaasti liisterillä ja anna niiden kostua. Taita palojen toinen pää kaksin kerroin noin kahden senttimetrin verran. Taitettu pää tulee astian reunaksi. Asettele palaset limittäin ämpärin ympärille niin, että taittamaton pää taittuu ämpärin pohjan puolelle ja taitettu pää jää ämpärin kylkeen koristeastian yläreunaksi. Muokkaa paloja sormin ämpärin muotojen mukaan. Anna kuivua. 

Leikkaa tapetista ämpärin pohjan kokoinen ympyrä. Sivele liisterillä, anna kostua ja aseta se pohjaksi ja kiinnikkeeksi. Anna kuivua.

Irrota tapettiastia ämpäristä, poista elmukelmu. Lakkaa tapettiastia kolmeen kertaan. Anna kuivua ennen seuraavaa kerrosta. Aseta ämpärin leikattu pohjaosa tapettiastian sisään ja täytä 1/3 ämpärinpohjasta vedellä. Aseta yrtit astiaan.