Villiyrtit ovat helposti saatavilla, kauden mukaista ja ympäristöystävällistä lähiruokaa. Ne tuovat rikkautta ruoanlaittoon ja myös juhlaruokaan. Lisäksi villiyrtit ovat ilmaisia, koska meillä on jokamiehenoikeudet. Voimme luoda uutta suomalaista ruokaa lisäämällä villiyrttejä klassikoiden joukkoon – tai sitten lähteä ajattelemaan aivan boksin ulkopuolelta. Koska Suomessa on myös myrkyllisiä kasveja, on tärkeää kerätä ainoastaan kasveja, jotka varmasti tunnistaa. Esimerkiksi horsmalla on samoilla paikoilla kasvava näköislaji, joka on myrkyllinen. Lisäksi tulee noudattaa jokamiehenoikeuksia.

Helpot kotipihan villiyrtit arkikäyttöön ovat: nokkonen, vuohenputki, voikukka ja maitohorsma, joita voi kaikkia käyttää sellaisenaan, vedellä huuhdeltuna vaikka salaatissa tai smoothiessa.

Nokkosta kannattaa myös kuivata talven varalle, samoin kuin minttua ja villiminttua. 

Villiyrttejä poimiessa kannattaa muistaa, että esimerkiksi tien pientareella on paljon likaa ja liikenteen aiheuttamia saasteita. Siksi kerääminen kannattaakin tehdä puhtaalta paikalta, kauempaa tiestä.

Innostuitko hortoilusta? Esimerkiksi Sami Tallbergin kirjoittama Villiyrtti -keittokirja on mainio käsikirja, jossa  esitellään 75 villiyrttiä resepteineen. Näitä villiyrttejä kasvaa niin meren rannoilla, kuusimetsissä, niityillä kuin pihapiireissä.