Puoli tuntia päivässä – niin paljon aikaa käytämme keskimäärin tiskaamiseen ja ruokien pois korjaamiseen. Mutta keittiön siivousta voidaan helpottaa, jos teet jo alun perin oikeat valinnat. Tässä kuusi hyödyllistä vinkkiä.

1. Valitse sileät pinnat

Tämä koskee kaikkia pintoja. Kaapin ovista työtasoon ja roiskesuojaan. Keramiikka kestää kulumista, on sileä ja helppohoitoinen, samoin kuin kvartsi, graniitti, marmori, komposiitti ja lasi. Myös ruostumaton teräs on helppo pitää puhtaana, mutta ota huomioon että hieman kuivanneet vesiroiskeet saavat sen tahraisen näköiseksi.

Lattian tulisi myös olla sileä. Vältä laattalattiaa, koska saumat keräävät likaa.

2. Asenna astianpesukone työkorkeudelle

Jos astianpesukone on työkorkeudella, se on helpompi sekä täyttää että tyhjentää, ja lasit ja lautaset eivät unohdu koneeseen yhtä helposti. Selkävaivatkin vähentyvät.

3. Ulosvedettävät kaapit

Suljettavat, ulosvedettävät kaapit jotka ulottuvat aina kattoon saakka, on helppo pitää puhtaina, ne eivät kerää pölyä kuten avoimet kaapit, eivätkä myöskään kätke vanhoja tavaroita samalla tavalla kuin sen kiinteä vastine. Myös kaapinovien pitää olla sileitä, aivan kuin lattian, työtason ja roiskesuojan.

4. Irrotettavat jalkalistat

Onnistummeko puhdistamaan kiinteiden jalkalistojen ja lattian välillä olevat raot? Irrotettavat jalkalistat tekevät valtavan eron. Jos sinulla on keskuspölynimuri, niin on myös helpompi asentaa jalkalistaan imureikä.

Toinen mahdollisuus on tehdä niin kuin ravintolakeittiöissä ja asentaa alakaapit jaloille ilman jalkalistaa.

5. Suunnittele avoimet pinnat

Suurilta pinnoilta on helppo ulottua tavaroihin. Tämä tosin lisää ylikuormituksen riskiä, eikä sitä suositella helposti puhdistettavaan keittiön.

Puhdas keittiö.

Suuret pinnat eivät vain vaikuta puhtaammilta, ne tosiaan ovat puhtaampia.

6. Hallitse koneitasi

Harkitse varsinkin kahvinkeittimen sijaintia. Kahvista voi tulla paljon ja hankalia tahroja. Myös leivänpaahtimen, sähkövatkaimen, kattiloiden ja muiden työkalujen paikat kannattaa miettiä läpikotaisesti. Tavaroiden pitää olla saatavilla, ja helppo ottaa esille ja siivota pois.